Orkide saksı bitkisi ülkemize çoğunluğu Hollanda ‘dan ithal gelmektedir.
Orkide bitkisinin doğrudan sudan ziyade neme ihtiyacı vardır. Nem miktarı dengede olması önemlidir. Normal torf içinde olması durumunda kökler hava alamayarak çürüme durumu ile karşı karşıya kalacaktır.
Bu demek değildir ki kesinlikle torf içinde olmaz. Elbette uygun şartlar sağlanarak, orkide sırf su içinde veya su üstünde gibi farklı yöntemler ile de yetiştirilebilir. Optimum şartlar olarak toprak yerine ağaç kabuğu kullanılması daha yaygındır.
Isparta Yiğitbaşı çiçekçilik olarak orkidelerinizi hava ve ortam sıcaklığına göre değişen sıklıklarda, su dolu bir kabın içerisinde 30dk bekletmenizi tavsiye ediyoruz. yazın bu süre 3 güne kadar inebilirken kışın ortam sıcaklığına ve bitki çiçek durumuna göre 1- güne adar çıkarılabilir. 30 dakikalık sürenin sebebi ise ağaç kabuklarının suyu çekmesi için zamana ihtiyaç olmasıdır.
Orkidelerinizi ısı kaynaklarından ve direk güneş ışığından uzak tutmanızı tüm tecrbeli çiçek üreticisi ve satıcıları gibi biz de Yiğitbaşı çiçek olarak tavsiye ederiz. Sıcaklığa maruz kalan çiçeğiniz aşırı su kaybına ve yapraklarını yanmasına sebep olur.
Diğer bir önerimiz ise çiçekleri solup dökülünce dalları bitki köküne yakın yerden kesmeyiniz. Dal üzerindeki çiçek gözlerini kontrol ederek üzerinden budama yapmanızı öneriyoruz, veya Isparta il merkezinde iseniz mağazamıza çiçeğinizi getirebilirsiniz ve bu konuda ücretsiz bilgi alabilirsiniz.
Budama konusunda gelen sorular arasında pek çok sitede en alttan kesilmesi gerektiği yönde bilgi olduğu ve bizim bunun aksine farklı bir bilgi verdiğimiz ve bunun nedeni vardır. Evlerimizde baktığımız orkide çiçeklerinin üzerlerinde daha uzun süre çiçekli olması için olası çiçek gözlerinin kesilmemesini öneriyoruz. Örneğin; çiçeğiniz çiçeklerini savdı ve üzerinde tomurcuk mevcut değil. Bu durumda üstten 3 ila 5 boğum aşağıdan, boğumun yaklaşık yarım ile 1 cm üstünden kesilmesi durumunda, tıpkı meyve ağaçlarında olduğu gibi bu kesilen yerin alt kısımlarından sürgünler oluşması oldukça olasıdır.
Bir diğer uyarımız ise, hangi bitki olursa olsun, budama işlemini yaparken temiz ve bu iş için uygun bir makas ile yapınız. Budama sonrası kesilen yerin üzerini mum ile kapatmanız veya çok az miktarda toz tarçın sürmeniz bitkinizin hastalıklara karşı kendisini maskelemesine yardımcı olacaktır.